Klima 2050 har lagt vekt på utvikling av fuktsikre bygninger, overvannshåndtering, sikring mot skred og blå-grønne tiltak i plan og løsninger samt bedre insentiver og beslutningsprosesser. Vi har alle et ansvar for klimatilpasning, men «eierskapet» og ansvaret ligger i hovedsak hos kommunene og hos offentlige myndigheter. Senteret har også arbeidet for å redusere samfunnsrisiko knyttet til klimaendringer og økt grad av nedbør i det bygde miljø. Partnerskapet har fått fram en rekke innovasjoner og utviklet mange verktøy og veiledere. Vi har testet ny kunnskap i 16 pilotprosjekter, etablert mer enn 40 spin-off prosjekter og utdannet kommende generasjons spesialister innen klimatilpasning.
Avslutningskonferansen for forskningssenteret Klima 2050 ble en feiring og oppsummering av åtte års innsats. Nå fortsetter arbeidet i andre prosjekter og i et nytt nettverk. Les mer avslutningskonferansen her.
Å finne skred med satellitter og maskinlæring
For å lære mer om hvor skred vil gå i fremtiden, må vi kartlegge hvor de har gått tidligere. Med dagens registreringssystem er det bare et fåtall skred som kartlegges. Vi har derfor sett på hvordan satellittbilder og maskinlæring kan brukes til å finne skred som ikke er registrert i databaser. Les mer her.
Bekkeåpning til nytte og besvær
Grøntområder med bekker og dammer kan være effektive tiltak for å håndtere overvann, men også gi ulemper for lokale beboere. Ny forskning ved NTNU har avdekket sentrale fokuspunkter som bør avklares og kommuniseres, for at et bekkeåpningsprosjekt skal bli positivt mottatt. Les mer her.
Slik rigger vi samfunnet for å tåle klimaendringene
Både ekstremvær og mer gradvise klimaendringer utgjør store trusler mot det bygde miljø. Hvordan skal vi best sikre bygg og infrastruktur mot flom, skred, styrtregn og et fuktigere klima? I åtte år har forskere, offentlige etater og privat næringsliv jobbet sammen for å finne løsninger. Les mer om resultater fra Klima 2050 her
Norske bedrifter dropper klimatilpasning
En ny spørreundersøkelse viser at flertallet av norske bedrifter ikke prioriterer klimatilpasning av bygninger og infrastruktur. Les mer her
Frokostseminar om indikatorer for klimatilpasning
Trondheim kommune har i samarbeid med Klima 2050 testet bruken av klimaindikatorer i Trondheim kommune. Resultatene fra dette blir presentert i frokostseminar 30. mars 08.30-11.30 i Fylkestingssal A, Erling Skakkes gate 14, Trondheim.
Meld deg på her
Achievements from Klima 2050
The aim of Klima 2050 is to reduce the societal risks associated with climate changes and enhanced precipitation and flood water exposure within the built environment. New knowledge, methods and tools for implementing solutions is of outmost importance for a safe, sustainable and cost-effective development of the Norwegian society. Read more about our latest results and highlights here.
Avslutningskonferanse
SFI Klima 2050 har arbeidet for å redusere samfunnsrisiko knyttet til klimaendringer og økt grad av nedbør i det bygde miljø. Senteret har lagt vekt på utvikling av fuktsikre bygninger, overvannshåndtering og blå-grønne løsninger, samt tiltak for forebygging av vannutløste jordskred og forbedrede beslutningsprosesser som sikrer klimatilpasning av bygg og infrastruktur.
Partnerskapet har fått fram en rekke innovasjoner og utviklet mange verktøy og veiledere. Vi har testet ny kunnskap i 16 pilotprosjekter, etablert mer enn 40 spin-off-prosjekter og utdannet kommende generasjons spesialister innen klimatilpasning. Vi presenterer hovedresultater fra den åtte år lange satsingen under avslutningskonferansen 23. mars 2023. Se programmet og meld deg på her.
Fuktsikre løsninger for yttervegger av massivtre
Nye beregninger og laboratoriemålinger gir grunnlag for råd om sperresjikt mellom massivtre-elementer og utenpåliggende isolasjon. Les mer her.
Boligeiere blir mer bevisste på risikoen for klimarelaterte skader
Banker og forsikringsselskap bør utnytte at stadig flere ønsker klimatilpassede boliger. Det er konklusjonen etter en spørreundersøkelse utført i Klima 2050 spin-off prosjektet for Norgeshus «Verktøykasse for klimatilpasning av boliger». Les mer om studien her.