Klima 2050 partner Statens Vegvesen arrangerer Teknologidagene i Trondheim 21. – 25-oktober. På programmet denne gangen er blant annet sesjonen Klimatilpasning for resiliens med foredrag fra senteret. Les mer her
Dette må til om vi skal klare å håndtere styrtregn og flom
Denne uken rammet styrtregn og flom oss på nytt. Skal vi klare å håndtere slikt, må byggenæringen mobiliseres og ny kunnskap tas i bruk – på alle nivåer i verdikjeden. Les Berit Time og Jardar Lohnes sin kronikk i DN her.
Seminar om norske naturskadeordninger
Den 29. august arrangerte Naturfareforum i samarbeid med Klima 2050 et seminar om norske naturskadeordninger. Norge har vært og er utsatt for naturskade, og klimaendringer forventes å øke disse skadene. I kyststrøkene er det storm- og skredskadene som dominerer, mens lavlandet er mer utsatt for flomskader. Tettbygde strøk er utsatt for skader som følge av overvann etter nedbør. Seminarets første del vil tok for seg de mest relevante ordningene knyttet til forebygging og erstatning mot naturskade (privat forsikring og statlige ordninger). Del 2 var en interaktiv del med korte innledninger fra panelet, med innspill, spørsmål og svar fra deltakerne. Presentasjoner fra seminaret finner du her.
Overvannshåndtering i Trondheim
Klimatilpasning gjennom framtidsrettet overvannshåndtering er sentralt i SFI Klima 2050. I NRK sin nyhetssak om overvann er senterets pilotprosjekter på Høvringen og Trondheim torg omtalt. Tone Muthanna ved NTNU er blant annet intervjuet om arbeidene våre om fordrøyende tak. Les her.
World Water Week
Klima 2050 var sterkt tilstede under World water week i Stockholm siste uka i august. Les mer her
Nyhetsbrev om forskning
Klima 2050 partner Skjævelandgruppen har dedikert sitt siste nyhetsbrev til forskning og arbeid knyttet til senteret er omtalt. De skriver om et fruktbart industrisamarbeid, om forskningen knyttet til innovasjonen Alma regnbed og om Klima 2050 midtveisstatus.
Det handler om å trekke sammen
Grethe Bergly er ny konsernleder for Multiconsult og også styreleder for Klima 2050. Hun er intervjuet i Fremtidens Byggenæring og har flere betraktninger om Klima 2050 og dens betydning for samfunnet og egen virksomhet. Les intervjuet her.
Klimatilpasningsdagene 2019 med fokus på praktiske løsninger
Klimatilpasningsdagene arrangeres 24. - 25 september på Clarion Hotel Air like ved Stavanger Lufthavn Sola. Arrangør er Skjævelandgruppen i samspill med Klima 2050. Fokus på praktiske løsninger for disponering av overvann opprettholdes og intensiveres. De beste løsningene på dagens og fremtidens utfordringer med overvann ligger i en helhetlig tilnærming, en tverrfaglighet og et samspill mellom alle disipliner som er involvert i overvannsdisponering. Flere arbeider fra Klima 2050 presenteres. Les mer om programmet og meld deg på her
Naturfareforum og Klima 2050 inviterer til seminar om norske naturskadeordninger
Norge har vært og er utsatt for naturskade, og klimaendringer forventes å øke disse skadene. I kyststrøkene er det storm- og skredskadene som dominerer, mens lavlandet er mer utsatt for flomskader. Tettbygde steder er utsatte for skader som følge av overvann etter nedbør.
Etter naturskadeforsikringsloven skal all forsikring av bygninger og løsøre mot brann også omfatte naturskade. Etter loven forstås naturskade skade som direkte skyldes skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv eller vulkanutbrudd.
29. august inviterer Naturfareforum og Klima 2050 til seminaret om norske naturskadeordninger. Seminarets første del vil ta for seg de mest relevante ordningene knyttet til forebygging og erstatning mot naturskade (privat forsikring og statlige ordninger). Del 2 vil være en interaktiv del med korte innledninger fra et panel, med innspill, spørsmål og svar fra alle som deltar. Her ønsker vi også innspill til hvordan insentiver til forebygging kan styrkes. Seminaret er en del av forberedelsene til Naturfareforums toppledermøte i oktober og det videre forskningsarbeidet i Klima 2050.
Les mer om seminaret og meld deg på her:
Takrenne for BIPV tak
ZEB-laboratoriet er NTNU og SINTEF sitt nye nullutslippslaboratorium i Trondheim. Det 19 meter lange taket vil bestå av bygningsintegrerte solcellepaneler. Størrelsen på taket og glattheten til taktekningen er utfordrende med tanke på håndtering av takvann fra kraftige regnskyll. Masterstudent Katalin Sandor Johansen har sammen med PhD kandidat Anna Eknes Stagrum testet takrennen for forventede regnmengder om 100 år for å sikre en optimal utforming. Les om prøvingen og resultatene her.