Case study on Climate ADAPT platform

The European Climate Adaptation Platform Climate-ADAPT is a partnership between the European Commission and the European Environment Agency (EEA). Climate-ADAPT aims to support Europe in adapting to climate change helping users to access and share data and information.  Results from Klima 2050 is part of the Norwegian Case Study ; Use of insurance loss data by local authorities in Norway , which has been accepted for sharing. Read about it here. 

Bekjemper uværsskader med kunstig intelligens og forsikringsdata

Klima 2050 arbeider med ulike tilnærminger til skadedata. I en nylig publisert artikkel i Gemini forklares hvordan data kan brukes for å få bedre forståelse av hva som påvirker risikoen for overvannsskader og hvordan vi kan forebygge dem. Finans Norge har også nylig publisert en artikkel som handler om tilgjengeliggjøring av skadedata for norske kommuner og NVE gjennom en nasjonal plattform – Kunnskapsbanken, og hvordan samarbeid i forskningsprosjekter kan forsterke utviklingen. Last ned artiklene i Gemini og Finans Norge.

Ny rapport - Datastruktur for dokumentasjon av naturbaserte løsninger

Naturbaserte løsninger (NBL) for håndtering av overvann i urbane strøk finnes i mange former og variasjoner, noe som gjør at det er vanskelig å ha et felles rammeverk som kan integrere alle spesifikke aspekter ved disse løsningene. Det er et stort behov for et generelt NBL dokumentasjonsverktøy som består av en «datastruktur» som lar anleggsforvaltere registrere nyttig og nødvendig informasjon om NBL. Klima 2050  har utarbeidet en  veileder for dokumentasjon som skal kunne tilpasses forskjellige NBL, og gi mange fordeler til forskjellige aktører/interessenter avhengig av deres spesifikke interesse for emnet. Last ned rapporten på engelsk her og en forbedret og utvidet norsk versjon her.

Temasamling om varsling av jord- og flomskred utløst av intens nedbør

Det var god stemning når rundt 30 deltakere fra Klima 2050-partnerskapet møttes hos NVE i Oslo for å snakke om varsling av jord- og flomskred med fokus på skred utløst av bygenedbør.

Formålet med temasamlinga var å diskutere utfordringene knyttet til regional varsling, og å diskutere veien videre for å løse utfordringene ved varsling av jord- og flomskred på regionalt og lokalt nivå. Les mer om samlinga her

Klima 2050 om skadedata

Klima 2050 har sammen med Vestlandsforskning skrevet et kapittel i Handbook of Climate Services (https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-030-36875-3) om erfaringer med offentlig-privat samarbeid med å gi forsikringsselskapenes skadedata til Norske kommuner. Kapittelet sammenstiller resultater fra tre studier om temaet (2013-2018), de to første utført av Vestlandsforsking, og det siste utført av Klima 2050. Selv om det tidligere har vært publisert rapporter om disse erfaringene, er det første gang det gis ut en engelsk fagfellevurdert artikkel om det norske arbeidet med skadedata.

De to første studiene som er omtalt så på verdien av skadedataene fra kommunenes synsvinkel, og det siste studiet så på forsikringsselskapenes holdninger til å dele skadedataene. Hovedfunn er at skadedata fra forsikringsselskapene kan forbedre kommunenes forståelse for klimarisiko, og dermed forbedre kvaliteten på klimatilpasningstiltak. Det krever kompetanse hos kommunene å ta skadedataene i bruk, og nøyaktig tid og sted for skadene er essensielt. Forsikringsselskapene er villige til å dele skadedataene med de som jobber med klimatilpasning i kommunene, men dataene er sensitive og bare utvalgte grupper bør gis tilgang. Forsikringsselskapene framholdt også ansvaret de har for sine kunders personvern. Dette krever løsninger fra statlig hold. Artikkelen beskriver også hvordan DSB og Finans Norge samarbeider for å gjøre skadedataene tilgjengelige for kommunene i DSB sin Kunnskapsbank.  

Bygg bra under bakken

Byggforskserien gir forhåndsdokumenterte løsninger for fuktsikring av beboelige kjellere. Løsningene svarer opp ulike hovedutfordringer og utgjør i sum fuktsikringsstrategien for kjellere. Vi har sammenlignet de norske anbefalingene med fire andre land med kaldt klima. De andre landene skiller seg fra Norge på ulike områder og på hvordan de vektlegger utfordringer. Les mer her.