Finans Norges klimarapport for 2020 peker på forebygging

Finans Norge har lagt fram sin klimarapport for 2020. De peker blant annet på at klimaet blir mer ekstremt, og klimaendringene vil føre til økte skadeutbetalinger. Bilde over ansvarsfordeling for klimatilpasning fra Klima 2050s rapport 21 er vist i rapporten for å understreke at åtte direktorater har alle delansvar for klimatilpasning, og for å få til et koordinert og helhetlig arbeid, er det viktig med tydelig politisk eierskap

Ref: Klima 2050 Rapport 21

Ref: Klima 2050 Rapport 21

Nye PhD-kandidater i Klima 2050

Vi har siste halvåret engasjert tre nye PhD-kandidater, disse er:

Vår sist ankomne er Jørn Emil Gaarder. PhD-prosjektet har tittelen Climate implication and adaptation measures for buildings. Les mer om prosjektet her.

PhD-kandidat Vincent Pons sitt prosjekt har tittel Climate change and future of green infrastructure from roof to city scale. Les mer om prosjektet her.

PhD-kandidat Elhadi Abdalla sitt prosjekt har tittel Developing design tools for green stormwater infrastructures in cold climates. Les mer om prosjektet her.

Prosjektet "NordicLink" får finansiering fra Nordforsk

Sammen med Chalmers Tekniska Høgskola i Sverige og det Finske Meteorologiske Instituttet (FMI), har NGI lykkes med en søknad til Nordisk Ministerråds Forskningsorganisasjon, NordForsk. Prosjektet 'NordicLink – Securing Nordic linear infrastructure networks against climate induced natural hazards' omhandler lineær kritisk infrastruktur (veg, bane, kraft- og telekommunikasjonslinjer). Les mer her

Tidligere Post.doc Luca Piciullo ny leder for skredmodelleringsaktiviteten

Luca Piciullo har overtatt ledelsen av skredmodelleringsaktiviteten (WP3.1) etter Jose Cepeda, som har ledet den siden starten av senteret, men som nå har sluttet ved NGI. Luca, som er italiensk, har PhD i geoteknikk fra Universitetet i Salerno, og en postdoc periode samme sted. Deretter hadde han en post.doc periode ved Universitetet i Milano-Bicocca, samt gjennom Klima 2050 på NGI. Han kom tilbake til NGI høsten 2018, og ble fast ansatt fra oktober 2019.

Luca har jobbet med forskjellige problemstillinger knyttet til geoteknisk fundamentering, og på NGI jobbet han i BIA prosjektet 'Begrens-Skade', med fokus på risiko knyttet til skade på naboeiendommer fra dype byggegroper. Mye av Lucas arbeid har imidlertid vært knyttet til skred og særlig til varsling av skred, og han har jobbet med varslingssystemer i samarbeid med så vel 'Geotechnical Foundation of Rio de Janeiro', Brasil, med det italienske forskningsrådet, samt med NVE her i Norge.

Klima 2050 får en verdifull ny medarbeider i Luca, og vi ønsker han hjertelig velkommen med på de siste tre årene av reisen.

Luca Piciullo farger.jpg

Pilotprosjektet Ovase.no til NVE

Ovase.no startet som et studentinitiativ ved NTNU, og har blitt utviklet i og ledet av Klima 2050 fram til nå. Målsetningen med Ovase.no er å utvikle nettstedet til en nasjonal kunnskapsportal for overvann for kommunene og andre viktige aktører. I 2019 fikk NVE et nasjonalt ansvar for de kvantitative sidene av overvannshåndtering, der arbeidet foreløpig er organisert i et eget overvannsprosjekt. Ett av målene for Klima 2050 har vært å få på plass en ny langsiktig eier av ovase.no. En avtale er nå på plass om at NVE tar over eierskapet til og ansvaret for Ovase.no. Avtalen trådte i kraft ved nyttårsskiftet 2019/2020. Videreutvikling av Ovase.no vil følge øvrig framdrift i overvannsprosjektet til NVE. Nytt materiale på portalen kan forventes i løpet av våren 2021. Les mer her 

Klima 2050 pilot på Energikonferansen

17. juni arranger Forskningsrådet den virtuelle Energikonferansen 2020. Berit Time, SINTEF og Arild Gustavsen, NTNU tar publikum med på en digital omvisning i et av pilotprosjekta i Klima 2050;  ZEB Laboratoriet – Et verktøy for utvikling av klimatilpassede nullutslippbygninger.

ZEB-laboratoriet ved NTNU og SINTEF er under oppføring på Gløshaugen i Trondheim . Bygget vil være et levende laboratorium, et kontor og et utdanningsbygg i full drift hvor vi samtidig prøver ut og utvikler nye løsninger. Det vil være et verktøy for å lage verdens mest klimavennlige bygninger. Meld deg på energikonferansen og bli med på digital omvisning her.

Ny rapport om Naturskadeforsikrings-og erstatningsordninger i seks land

Begrensning av fremtidige klimaendringer gjennom kutt i utslipp får vesentlig mer oppmerksomheten i klimadebatten enn klimatilpasning av det bygde miljø. Denne studien har kartlagt ansvarsfordelingen og viktige etater for klimatilpasning i Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Frankrike og Canada. Rapporten presenterer ordningene for naturskadeerstatning og/eller forsikring i de nevnte landene for å avdekke hvor stor grad det ligger insentiver til forebygging, fremfor gjenoppretting, i ordningene. Rapporten er basert på en kombinasjon av dokumentstudier og dybdeintervjuer med representanter fra myndigheter og/eller forsikrings-/finansforbund i de respektive land. Les mer og last ned rapporten her