29. april arrangeres årets utgåve av den nasjonale konferansen #Klimaomstilling2021. Blant annet stiller Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn for å snakke om dei politiske konfliktene som skjuler seg i regjeringa si nylanserte stortingsmelding om klima. Du finn heile programmet for konferansen på klimaomstilling.no. Konferansen er gratis og vil føregå på Zoom. Du kan melde deg på her.
Klimatilpasning av luftede kledninger på bygninger
En ny Klima 2050-rapport gir en samlet framstilling av anbefalinger knyttet til luftede kledninger. Prinsipper og viktige hensyn som må tas ved utforming av luftede kledninger er vist. Hovedfokus er lagt på forskning og erfaringer knyttet til slagregnspåkjenninger, det vil si påkjenninger fra kombinasjonen av regn og vind. Rapporten er en oppgradering av Rapport 2 Luftede kledninger fra 2007 fra tidligere SINTEF Byggforsk. Mye av innholdet i den opprinnelige rapporten er beholdt, men alle kapitler har gjennomgått en oppdatering. Det er lagt større fokus på fremtidige klimapåkjenninger og anbefalinger knyttet til klimatilpasning. Revisjonen er basert på nye resultater fra Klima 2050.
Stor fremgang med piloten på Trollstigen!
Piloten i Trollstigen skal gi en mer målrettet og detaljert varsling av naturfare for denne tett trafikkerte turistveien, der èn enkelt uønsket hendelse kan treffe veien flere ganger. En motivert og effektiv prosjektgruppe fra flere av Klima 2050 partnerne planlegger nå de siste installasjonene så snart veien åpner igjen for kommende sesong. Les mer her
Forsking på klimatilpassing i ZEB-laboratoriet
ZEB-laboratoriet vart offisielt åpna torsdag 4.mars. Det var ein stor dag også for Klima 2050. ZEB-laboratoriet er ein av i alt 16 pilotprosjekt i Klima 2050. Forskinga ved laboratoriet dekker veldig bredt både innan klimagassreduksjon og klimatilpassing. Sentrale aktørar frå konsortiet er Multiconsult, Isola, Skjævelandgruppen, Trondheim kommune og Statsbygg. Vi gir ei kort oversikt over Klima 2050 aktivitetar i laboratoriet her.
Reduserte frostdybder i Norge
Dagens dimensjonering for frostsikring gjøres med klimadata fra perioden 1971-2000. Klimaendringer fører til at situasjonen mest sannsynlig vil være en helt annen i fremtiden. Ved hjelp av klimaframskrivinger har vi beregnet at frostdybdene vil reduseres med 0,5 meter i 70% av landets administrasjonssentre innen 2100. Les mer her.
Åpning av pilotprosjektet ZEB-laboratoriet
Torsdag 4. mars åpnes Klima 2050 pilotprosjektet ZEB-laboratoriet i Trondheim. I dette laboratoriet skal framtidas løsninger for bygg og tekniske lløsninger testes ut samtidig som forskere jobber der. Program for dagen, påmelding og mer informasjon om laboratoriet finner du her
Styring av kvalitetsrisiko i blågrønne tak
Forskning bekrefter det alle vet: Byggeprosjekter er komplekse og involverer mange aktører. Nettopp det å erkjenne og ta høyde for denne kompleksiteten kan gi bedre styring av kvalitetsrisiko i byggeprosjekter med blågrønne tak. Les mer her.
Kost-nytteanalyse - ny rapport om klimatilpasningstiltak
Denne rapporten presenterer en oversikt over metoder og verktøy for kost-nytteanalyse og utfordringer med å analysere kostnad og nytte av klimatilpasning ved tre norske offentlige etater: Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Statens vegvesen (SVV) og Jernbanedirektoratet (JDIR). Rapporten tar sikte på å identifisere og undersøke spesifikke faktorer og utfordringer knyttet til videreutvikling av kost-nytteanalyser for tilpasning til klimaendringer. Studien er utført av Liselotte Seljom ved Handelshøyskolen BI som en del av arbeidspakke 4 Beslutningsprosesser og påvirkning i Klima 2050. Last ned og les rapporten her
Å bygge med massivtre i regnvær
ZEB-laboratoriet er bygd med bærekonstruksjonen i tre i lunefullt trøndervær. Erfaringen er at ytre del av treet fuktes raskt opp, men også tørker raskt. Les mer her
Klima 2050 hadde årets beste VA master i 2020
Veronica Tørudstad, som var en av masterstudentene i Klima 2050 i fjor vår fikk rett før jul årests RIF pris for beste master innen vann i Norge i 2020. Les mer om det her.