En revidert anvisning i Byggforskserien beskriver oppbygning av skrå, luftede tretak med isolerte takflater og utvendige takrenner og nedløp. Viktig grunnlag for arbeidet er utført i Klima 2050. Les mer her
Klimatilpasningsdagene 2021
Tirsdag 21. september og onsdag 22. september 2021 arrangerer Storm Aqua AS for sjette gangen de årlige «Klimatilpasningsdagene» på Clarion Hotel Energy på Tjensvoll i utkanten av Stavanger. Som i de tre foregående år, arrangeres konferansen i samspill med Klima 2050. Les mer og meld deg på konferansen her
Tørker isolerte kjellervegger av betong?
Byggforskserien anbefaler at grunnmursplaten plasseres på utvendig side av dampåpen varmeisolasjon for å oppnå raskere uttørking av kjellervegger. Vi kontrollerer nå uttørkingen gjennom et laboratorieforsøk utformet for å undersøke effekten av permeabiliteten til isolasjon og plasseringen av grunnmursplaten. Les mer her.
Klimatilpasning debattert på Arendalsuka
Onsdag 18. august var SINTEF, CICERO, Finans Norge, Multiconsult arrangør for debatten Klimatilpasning – hvor er den nasjonale planen for å trygge og sikre lokalsamfunn? Du kan se innlegg fra Klima 2050 og hele debatten på CiCERO sine hjemmesider fra Arendaluka.
Risikorammeverk for blågrønne tak
Blågrønne tak er et tiltak for overvannshåndtering som er ventet å bli vesentlig mer vanlig i fremtiden. Forskning ved SFI Klima 2050 utarbeider et rammeverk for å hindre byggskader i denne nye måten å bygge tak på. Les mer her.
Field campaign at Trollstigen Pilot
A field campaign to Trollstigen was conducted in early July, with the purpose to collect detailed data sets for further work at the Trollstigen pilot. The campaign focused on remote sensing methods, specifically terrestrial LIDAR scanning and the use of GigaPixel photography. Read more here
Ny rapport om bygningsintegrerte solceller i Norge
Klima 2050 har bidratt i utgivelsen av SINTEF fag 82 Bruk av bygningsintegrerte solceller (BIPV) i Norge - Kunnskapsstatus. Rapporten samler erfaringer og gir en status for bruk av bygningsintegrerte solceller (BIPV) i Norge gjennom kartlegging av kunnskapsnivå og kunnskapsbehov hos aktører i byggenæringen og dokumenterer løsninger for integrasjon av solceller i pilotprosjektet ZEB-laboratoriet i Trondheim.
Pilotprosjektet ZEB-laboratoriet kjemper om Statens pris for byggkvalitet
I år har Statens pris for byggkvalitet bærekraft som hovedtema, og av 87 innsendte forslag har juryen valgt ut seks til semifinale. ZEB-laboratoriet er et av disse. Les mer her.
Nye instrumenter installert i Klima 2050 piloten på Eidsvoll
Pilotprosjektet på Eidsvoll er etablert med tanke på varsling av ustabile forhold i en bratt skråning mellom den fredete kirkegården ved Eidsvoll kirke og den nye dobbeltspors linje til BaneNor. På grunn av kirkegården er det ikke mulig å modifisere terrenget for å øke skråningens sikkerhetsfaktor, og instrument-basert varsling er derfor en løsning for å øke sikkerheten for banen. Lokaliteten har vært instrumentert siden 2016, og data fra sensorer i bakken og en værstasjon overføres til NGI, der dataene prosesseres. Ved bruk av maskinlæringsalgoritmer tolkes kontinuerlig variasjon i skråningens sikkerhetsfaktor. Et sett nye sensorer, som måler vanninnhold og sug i den umettede sonen i løsmasseskråningen ble installert på lokaliteten i slutten av mai. En nærmere beskrivelse av installasjonene kan leses her.
Ny rapport om Klima-resilient infrastruktur
En ny rapport oppsummerer et arbeid om klima-resilient infrastruktur – "from failsafe to safe-to-fail". Det overordnede målet med prosjektet har vært å utvikle nye og praktiske resiliensindikatorer for å støtte grønt skifte av kritisk infrastruktur i et klima i endring. Dette er demonstrert med bruk av metoden CIRAM (Critical Infrastructure Resilience Assessment Method), hvor klimatilpasningsarbeidet til eksempelvis i en kommune kan måles og følges opp med resiliensindikatorer. Rapporten omhandler også hvordan resiliens er knyttet til det grønne skiftet, spesielt innenfor byggenæringen. Last ned rapporten her.