Risikorammeverk for blågrønne tak
Blågrønne tak er grønne tak – tak dekket av levende planter – som bygges for overvannshåndtering. Slike tak består av flere lag som legges oppå kompakte tak. Selv om blågrønne tak kan fremstå som en egen, uavhengig installasjon på taket, er det viktig å huske på at de påvirker og påvirkes av takkonstruksjonen og alt det andre som foregår på taket. Blågrønne tak eksisterer i grensesnittet mellom mange fag: bygningsteknikk, hydrologi, botanikk og landskapsarkitektur. I tillegg vil det å inkludere blågrønne tak i et prosjekt involvere eller påvirke mange andre fag som også arbeider på og rundt taket. Her kan nevnes konstruksjonsteknikk, brannteknikk, materialvalg, tekniske installasjoner og vedlikehold av disse.
Erlend Andenæs - Institutt for bygg- og miljøteknikk
Mange fag og mye å passe på gir potensiale for feil
Det er altså mange fag som setter krav til et tak. Blågrønne tak må planlegges for å imøtekomme alle, og uten å hindre at de andre fagene får oppfylt sine krav. Byggskader kan oppstå når fag kolliderer og ikke tar høyde for hverandre. Det ligger en utfordring i å koordinere de ulike fagene og deres behov i et byggeprosjekt, for å sikre at sluttproduktet blir best mulig.
Heldigvis er det meste som kan gå galt på taket kjent fra før. Informasjon om hvordan tak skal bygges riktig finnes for eksempel i Byggforskserien. Leverandører har god oversikt over hvilke materialer som egner seg under hvilke forhold. De fleste seriøse produkter har god dokumentasjon og monteringsanvisninger. Likevel er det en kjensgjerning at tak er utsatt for skader og byggefeil. Dette kan skyldes at den nødvendige informasjonen ikke er kjent for de som planlegger, prosjekterer eller utfører taket, selv om den teknisk sett er tilgjengelig. Det er utfordrende for den enkelte beslutningstaker å vite hva slags informasjon som bør oppsøkes. Å samle krav og informasjon om taket på ett sted, og gjøre den forståelig for alle som arbeider på eller med taket, kan være et viktig verktøy for å hindre takskader i fremtiden.
Nytt rammeverk
I SFI Klima 2050 lager vi et støtteverktøy for utvikling og bygging av blågrønne tak. Verktøyet er utformet som en matrise der fasene i byggeprosjektet møter de forskjellige fagdisiplinene involvert i taket. Målet med verktøyet er å liste opp «sjekkpunkter» for viktige avgjørelser. Her er organisering av prosjektet – klare grensesnitt og tydelig plassering av ansvar – like viktig som teknisk informasjon. Ny norsk standard om fuktsikker bygging (NS 3514) er en stor inspirasjon. Denne sier nesten ingenting om fukttekniske forhold, men redegjør i detalj om ansvarsforhold og rutiner i byggeprosjektet. Tilsvarende anvisninger har blitt utgitt av Klima 2050 tidligere på tilgrensende tema, for eksempel Klimatilpasset bygning. Anvisning for anskaffelse i plan- og byggeprosessen. Arbeidet med risikorammeverket for blågrønne tak gjennomføres i forbindelse med sluttføringen av en doktorgrad om temaet ved NTNU, i samarbeid med SINTEF og andre partnere i Klima 2050-konsortiet.