Tørker isolerte kjellervegger av betong?
SINTEF anbefaler at minst 50% av varmeisolasjonen plasseres på utvendig side av kjellervegger. Videre anbefales det at grunnmursplaten, som tradisjonelt har vært montert direkte på betong- eller murvegg, plasseres på utvendig side av utvendig isolasjon. For å oppnå raskere uttørking av veggen anbefales det å bruke dampåpen isolasjon som steinull eller spesialkvaliteter av ekspandert polystyren (EPS) med lav vanndampmotstandsfaktor (µ < 10). Simuleringer har vist at dampåpen isolasjon gir raskere uttørking og en tørrere vegg sammenlignet med tradisjonell oppbygging, men resultater fra feltmålinger har ikke vært egnet til å underbygge anbefalingen. For å få mer kunnskap om hvordan permeabiliteten til isolasjon og plasseringen av grunnmursplaten påvirker det utadrettede uttørkingsforløpet til kjellervegger, gjennomføres det et større laboratorieforsøk. Forsøket utføres i regi av SFI Klima 2050 og utgjør en masteroppgave og deler av et doktorgradsarbeid.
Ingrid Hjermann og Silje Kathrin Asphaug - Institutt for bygg- og miljøteknikk
Laboratorieforsøk i klimasimulator
Det utadrettede uttørkingsforløpet til kjellervegger av betong undersøkes for å sammenligne isolasjonstyper og plassering av grunnmursplaten. Tre veggoppbygninger sammenlignes: Det første veggfeltet representer SINTEF's gjeldende anbefaling med dampåpen isolasjon (EPS, µ<10) og grunnmursplate på utvendig side av isolasjonen. Det andre har den samme anbefalte plassering av grunnmursplaten, men semi-permeabel isolasjon (EPS, µ<30) utvendig. Det tredje representerer tradisjonelle veggoppbygging med grunnmursplate plassert mellom isolasjon og betongvegg. Forsøket gjennomføres med fuktige betongvegger som kun får tørke mot utvendig side. I en klimasimulator utsettes veggelementene for 5 °C og 80 % relativ fuktighet i kaldt kammer og 20 °C og 20 % relativ fuktighet i varmt kammer. Vi registrerer vektendring av veggfeltene og eventuell kondensdrypp/avrenning under feltene. Forsøket er planlagt å gå i 6 måneder.
Vil gi innspill til riktig fuktsikring
Riktig fuktsikring av konstruksjoner mot grunnen er viktig for å redusere risikoen for fuktrelaterte skader som sopp, råte, saltutslag og vond lukt i kjellere. Effektiv bortleding og drenering av nedbør, overvann og grunnvann, samt god lufttetthet og kapillærbrytende sjikt er viktige prinsipper. I tillegg bør så mye som mulig (og minst 50 %) av varmeisolasjonen plasseres på utvendig side for å redusere risiko for kondens.
Et annet viktig prinsipp er å sørge for at fukt i konstruksjonen har mulighet til å tørke. Dette er ekstra viktig for konstruksjoner med mye innebygget fukt, konstruksjoner som utsettes for høy fuktbelastning, eller ved rehabilitering der fuktopptak/fuktoppsug via gulv og fundamenter ikke lar seg reduseres tilstrekkelig.
Resultatene fra forsøket vil gi mer kunnskap om det utadrettede uttørkingsførløpet til betongvegger og hvordan det varierer med ulik fuktsikring. Data fra forsøket skal benyttes til å validere hygrotermiske simuleringer. Simuleringene kan brukes til å undersøke hvordan risikoen for skader i kjellere påvirkes av andre faktorer som blant annet ulike isolasjonstyper, tykkelser og klima. Videre bør påvirkningen fra blant annet luftstrømninger i grunnen undersøkes med feltforsøk.
De foreløpige resultatene viser god uttørking for veggfeltet bygget etter tradisjonelle anbefalinger, der grunnmursplaten er plassert mellom isolasjon og betong. God uttørking er også observert for veggfeltet som representerer dagens anbefalinger, der grunnmursplaten er plassert på utvendig side av dampåpen isolasjonen. Veggfeltet med samme oppbygging og semi-permeabel isolasjon har enda ikke vist uttørking. Ettersom uttørking av betong er en treg prosess, vil langtidstrender være nødvendig før uttørkingsforløpene kan evalueres.